Ei näin – hyvän tiedotteen anatomia

Hesari tölväsi Tietoa lauantaina kertomalla, että yritys oli edellisellä viikolla lähettänyt siansaksalla kyllästetyn tiedotteen. Jutun otsikkoon valittu sitaatti kuvastaa tiedotteen kieliasua: ”Mukautuvat hybridi-infrastruktuurit, jotka pohjautuvat johtaviin teknologia-alustoihin ja -kumppanuuksiin”.

Pidän epätodennäköisenä, että Hesarin vihjaukset tiedotteen lainvastaisuudesta, pörssitiedottaminen on tiukasti säänneltyä, voitaisiin todistaa oikeudessa.

Kyseisen tiedotteen uutinen oli se, että tieto suunnittelee väen vähentämistä. Itse asia oli tiedotteen lopussa kimuranttien sanankäänteiden takana.

Tämä on hyvän tiedotteen sudenkuoppa numero yksi. Viestinnän kurssien alkeisiin kuuluu, että tiedotteella pitää olla kiinnostava kärki eli näkökulma. Kovin usein vastaan tulee tylsiä tiedotteita, joissa mitään näkökulmaa ei ole edes yritetty löytää. Näkökulma ja temppuilu ovat kuitenkin eri asioita. Kaikki uutiset eivät ole maailman kovimpia, eikä niistä sellaisia millään saa. Väen vähentäminen on yksinkertaisesti väen vähentämistä, eikä se temppuilulla siitä miksikään muutu.

Samaan tapaan törmään monesti nimitysuutisiin, joissa sinänsä melko tylsä asia, uuden avainhenkilön nimitys, on pyritty kuorruttamaan sepustuksilla alan trendeistä ja tulevaisuuden näkymistä. Se on liian kaukaa haettua, sillä uutinen tässä on itse nimitys. Tiedote alan kehitysnäkymistä on hyvä idea, mutta se on oman tiedotteensa aihe.

Tähän voi tietenkin vasta-argumentoida, että voihan yhtiön kannalta ikävää uutista yrittää pehmentää. Voi toki, mutta edelleenkin itse asia, väen vähentäminen, ei muutu mihinkään. Jokainen uskottavan median toimittaja on myös koulutettu etsimään pihvi tiedotteesta sanahelinän seasta.

Tylsähköistä aiheista tiedottaminen ei todennäköisesti saavuta suurta julkisuutta, ja yrityksen kannalta negatiivisista aiheista tiedottaminen synnyttää pääsääntöisesti myös negatiivisia juttuja. Mutta sisällön paneroiminen lätinällä ei auta, vaan se todennäköisesti vain pahentaa tilannetta.

 

Juhani Pajunen
Senior Advisor