Kolme asiaa, jotka eduskuntavaalit osoittivat viestijälle 

Eduskuntavaalien tulosta on jo loputtomiin perattu politiikan toimittajien toimesta. Vaalit osoittivat myös muutaman tärkeän asian kenelle tahansa viestijälle.

  1. Helpoin tapa jäädä mieliin on olla ensimmäinen.

Se vaikea tapa on olla toinen. Politiikassa – ja myös yritysmaailmassa – tämän perussäännön muistaminen tuntuu usein ylivoimaisen vaikealta.

Kilpailijan hyväksi havaitun ominaisuuden kopioiminen ei yleensä auta, sillä olet se toinen. Sinisten totaalituho on tästä mainio esimerkki: miksi valita kopio, eräänlainen light-versio populistipuolueesta, kun voi valita aidon ja alkuperäisen – jo laajalti tunnetun?

  1. Jos olet kaikkea kaikille, et ole mitään kenellekään.

Tämänkin markkinoinnin klassisen totuuden muistaminen taitaa olla liian vaikeaa.

Sekä demarit että kokoomus yrittivät kosiskella nuoria kaupunkilaisia kunnianhimoisilla ilmastopuheillaan – ainoastaan vesittääkseen ne seuraavassa lauseessa, jotta eivät menettäisi konservatiivisempia perusäänestäjiään. Demarit hoipertelivat lihaveron kanssa ja kokoomus ei oikein osannut päättää, kuuluvat autot teille vai eivät.

Voittajia olivat erityisesti ne, jotka eivät pyrkineet miellyttämään kaikkia: vihreät ja perussuomalaiset.

  1. Hiljainen enemmistö yllättää

Trumpin kannattajat kantoivat vaalitilaisuuksissa kylttejä, joissa luki “The Silent Majority Stands with Trump”.

Hiljaisen enemmistön ääni jää helposti unholaan, onhan se hiljainen. Suomessa perussuomalaisten kannatus oli pitkään kymmenen prosentin tuntumassa, eikä yksikään muu puolue suostunut tekemään persujen kanssa yhteistyötä. Maahanmuuttokriittiset ja ilmastoskeptiset, eli niin sanotusti epätrendikkäät, äänet osoittautuivat vaaleissa paljon odotettua suuremmiksi.

Erilaiset vähemmistöt ja iskuryhmät ovat äänekkäitä ja usein myös mediataidoiltaan hyvin näppäriä. Lehtien ruokajuttujen perusteella luomuruoan markkinaosuuden pitäisi olla 50 %, eikä muutama prosentti. Maksalaatikko lienee edelleen Suomen myydyin valmisruoka, mitä ei uskoisi mediaseurannan perusteella.

 

Eurovaaleissa yleinen ennustus on, että maahanmuuttokriittiset puolueet voittavat. Mutta viekö hiljainen enemmistö jälleen voiton?