Vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto sättii kovin sanoin nykymenoa podcastissa: ”Keskeisin resepti, jolla Suomesta tehtiin menestynyt Suomi, on hukattu”

Vuonna 2018 työuupumuksen ja masennuksen vuoksi Vihreiden puheenjohtajuudesta vetäytynyt Touko Aalto laukoo kovia näkemyksiä suomalaisen politiikan nykytilasta Spotifyssa julkaistussa Kriisin anatomia -podcastissa, joka on markkinointiviestintätoimisto Sourcen ja Suomen Podcastmedian yhdessä tuottama kriisiviestintää käsittelevä podcast.

Aallon mukaan olemme hukanneet sen reseptin, joka teki Suomesta sotien jälkeen menestyneen maan. Kun sotien jälkeisessä Suomessa rakennettiin hyvinvointia, keskeisintä siinä oli Aallon mielestä pyrkimys katsoa pitkälle tulevaisuuteen ja luoda enemmistöhallitus, jonka kanssa tarvittavat toimenpiteet pantiin yhdessä täytäntöön.

– Kun katsoo tämän päivän poliittista pintakuohuntaa, tuntuu, että keskeisin resepti, jolla Suomesta tehtiin menestynyt Suomi, on hukattu. Se, että lyhyellä tähtäimellä haetaan pikavoittoja johtaa valitettavasti siihen, että silloin myrkytetään koko maa, jota halutaan rakentaa. Siksi olen vaatinut myös puolueelta saman tyyppistä yhteiskuntavastuuta, mitä vaadimme yrityksiltä, Aalto sanoo podcastissa.

Aallon mielestä päivän politiikkaa hallitsee nykyisin identiteettipoliittinen pintakuohunta, johon kaikki puolueet ovat lähteneet mukaan. Puheenjohtajakaudellaan Vihreät Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi nostanut Aalto kuvailee ilmiötä tunneperäiseksi narratiiviksi, joka saa ihmiset kokemaan kuuluvansa osaksi tarinaa.

– Puolueiden ja näkyvien poliittisten toimijoiden oikeastaan elinehtona alkaa tänä päivänä olla se, että luodaan konflikteja, vastakkainasetteluja sekä sellaisia asioita ja kiistakysymyksiä, joihin mahdollisimman moni ihminen pystyy oman arkensa kautta vertautumaan, Aalto selittää podcastissa.

”En tahtonut lukita Muumilaaksoa yöksi”

Vuonna 2019 eduskunnasta pudonneen Aallon mukaan politiikasta on tullut show-painia, jossa paras tapa vahingoittaa uhaksi muodostunutta puoluetta on iskeä sen johtajaan mahdollisimman monesta suunnasta ja mahdollisimman kovaa.

– Muistan sen niin omalta kohdaltani kuin myös monien kollegoiden kohdalta. Mitä olen tämänkin syksyn aikana asioita katsonut, olen nähnyt sen, miten kohut rakennetaan ja ihmisiä ajetaan niihin, Aalto toteaa podcastissa.

Aallon voi katsoa viittaavan kommentillaan viime syksynä pääministerinä toimineen Antti Rinteen eroon johtaneisiin tapahtumiin. Vihreiden puheenjohtajana toimiessaan Aalto myöntää itsekin olleensa helppo maalitaulu kohun rakentamiselle.

– Mitä suurempi uhka, sitä suurempi kivitys. Kohun rakentaminen lähtee siitä, että etsitään niitä kaikkia mahdollisia säröjä, jotka voivat saada ihmisen näyttäytymään huonossa valossa, Aalto selittää podcastissa.

Vaikka Aalto sanoo pettyneensä pahasti puheenjohtajuuspestinsä kesken jättämiseen, hän sanoo kuitenkin nukkuvansa yönsä hyvin, sillä hän ei milloinkaan uhrannut periaatteitaan politiikan alttarille. Hän kuvailee naivistiseksi kutsumaansa suhtautumistaan politiikkaan leikkisällä metaforalla.

– En tahtonut lukita Muumitaloa yöksi, koska jos Muumitalon lukitsee yöksi, lukitsee itsestään aika paljon asioita. Mitä vallalla tekee siinä vaiheessa, jos periaatteet, joiden takia valtaa on tavoitellut, on myyty pois matkan varrella?

Kriisin anatomia on markkinointiviestintätoimisto Sourcen ja Suomen Podcastmedian yhteistyössä tuottama podcast, jossa syvennytään kriiseistä viestimiseen ja niistä kunnialla selviämiseen. 

Kuuntele sarjan ensimmäinen jakso tästä.

Voit myös ladata ilmaisen poikkeusolojen kriisiviestinnän oppaamme tästä, jonka avulla opit, miten viestinnällä voidaan varautua poikkeustilanteisiin.